Nagy Imre Emlékház

Híreink

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS

Az Emlékház 2016. december 19. hétfőtől 2017. január 9. hétfőig
ZÁRVA tart.
2017 második hetétől a szokott nyitva tartási rendben
szeretettel várjuk kedves Látogatóinkat!

SZÉP ÜNNEPET, BOLDOG KARÁCSONYT!

Márai Sándor: „Mennyből az angyal” című versével kívánunk valóban ünnepi napokat minden kedves volt és leendő Látogatónknak!

„…Angyal vidd meg a hírt az égből,
Mindig új élet lesz a vérből.
Találkoztak ők már néhányszor
-a gyermek, a szamár, a pásztor -
Az alomban, a jászol mellett,
Ha az Élet elevent ellett,
A Csodát most is ők vigyázzák,
Leheletükkel állnak strázsát,
Mert Csillag ég, hasad a hajnal,
Mondd meg nekik - mennyből az angyal….”

Bővebben

TÖRTÉNELEM-VERSENY

Sok izgalom és drukk, de jókedvű eszmecsere mellett is zajlott le az emlékházban az idei „Nagy Imre és kora” történelem versenyünk.

Idei győzteseink:

1. helyezést ért el:
a Veres Péter Gimnázium csapata:
Balázs Ákos, Jancsó Zsombor, Bur Kristóf Vince
Felkészítő tanár: Hönich Orsolya

2. helyezést ért el:
a Leövey Klára Gimnázium csapata:
Szabados Ádám, Andráska Máté, Szabó Imre Attila
Felkészítő tanár: Bacsó Éva

3. helyezést ért el:
az Óbudai Árpád Gimnázium csapata:
Pálinkás Nikolett, Schieszl Evelin, Szipszer Fanni
Felkészítő tanár: Nánay Mihály

A szép technikai nyeremények osztatlan sikert arattak a nyertes fiatalok körében, de minden versenyző díszoklevéllel és könyvcsomaggal távozhatott.
Gratulálunk a győzteseknek – de a többi résztvevőnek is, hiszen tudásban, információkban gazdagabban távoztak tőlünk, melyet nem csak az iskolában, de az életben is hasznosíthatnak majd.
Külön köszönjük a felkészítő tanárok munkáját, mely nélkül ez a verseny nem jöhetett volna létre; az ő tevékenységüket is oklevéllel és könyvcsomaggal honoráltuk.



Bővebben

AZ ELTE BTK TÖRTÉNELEM SZAKOS HALLGATÓINAK LÁTOGATÁSA

  Varga Zsuzsanna professzor asszony koncepciós pereket vizsgáló szemináriumának egyik kihelyezett órájára a Nagy Imre Emlékházban került sor. Az életút ismertetése és a kiállítás megtekintése után Nagy Imre és társai perét részletezte-magyarázta a soron következő hallgató. A perhez kapcsolódóan, a mártír miniszterelnök egykori dolgozószobájában a diákok meghallgatták Nagy Imrének az utolsó szó jogán elmondott, megrázó erejű beszédét is. Az alapképzésben résztvevő hallgatók a Nagy Imre élettörténetéről szóló előadás során nem csupán a politikus, hanem a magánember mindennapjaiba is betekintést nyertek.          Tapasztalataink szerint e kihelyezett órák mindig nagy hatással vannak a diákokra, az információk szinte elementáris erővel hatnak és raktározódnak el. Bár minden évben havonta többször is rendhagyó történelemórán vesznek részt nálunk a legkülönbözőbb képzésekkel kapcsolatosan fiatalok és fiatal felnőttek  -  de reméljük, egyre többen élnek majd e lehetőséggel is az emlékház-látogatások kapcsán.

Bővebben

NAGY IMRE ÉS KORA TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY

Kedves Középiskolás Diákok!
Azoknak a 3 fős középiskolás csapatoknak, melyek túljutva a verseny írásbeli dolgozatának kiértékelésén bekerültek a verseny döntőjébe, november 26-án délelőtt 11 órakor az emlékházban folytatódik a küzdelem! A győztesek az erkölcsi dicsőségen túl értékes technikai eszközöket nyernek, amelyek használatával tovább mélyíthetitek a világról és a történelemről meglévő ismereteiket.  Akik pedig nem kerülnek a dobogóra, könyvajándékkal, és az iskolai társak történelem-tudásánál  lényegesen több, a középiskolában és az életben is használható ismerettel, információval gazdagodnak.
Szeretettel várjuk versenyzőinket  -  győzzön a legjobb!

Bővebben

EMLÉKEZÉS

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, vérbe fojtásának emléknapján emlékezzünk tisztelettel a hősökre, áldozatokra, mártírokra!

Bővebben

Nyitvatartás

FELHÍVJUK LÁTOGATÓINK SZÍVES FIGYELMÉT, HOGY

OKTÓBER 31-ÉN (MUNKASZÜNETI NAP)

AZ EMLÉKHÁZ ZÁRVA TART!

Bővebben

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA

  A múzeumi hét rendezvényeinek keretében az október 28. péntek délutáni órákban emlékházunkban Szakolczay Attila történész tartott előadást „Nagy Imre, a forradalom miniszterelnöke” címmel, Pótó János az Emlékház igazgatója vezette körbe a látogatókat a kiállításon, az emlékszobában, majd Jánosi Katalin asszonnyal beszélgettek személyes élményeikről vendégeink. E „rendhagyó történelemóra felnőtteknek” keretében történészeink egy-két ’56-os mítoszt is helyre tettek, felfedték valóságtartalmukat; a beszélgetés pedig kellemes, egymásra is figyelő, megértő, szinte családias hangulatban folyt késő estébe nyúlóan. Ismét bebizonyosodott, hogy a szokásos pragmatikus múzeum-látogatások mellett helye van az ilyen beszélgetős, személyes, hosszabb, de éppen ezért mélyebb és maradandóbb élményt nyújtó kiállítás-vezetésnek, bemutatásnak is.

Bővebben

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA