Nagy Imre Emlékház

Híreink

Karácsony 2014

Áldott, Békés Karácsonyt, Szerencsés Újesztendőt
kívánunk
minden kedves Látogatónknak!

2014.12.15.

(Az Emlékház 2014. december 15-től 2015. január 5-ig ZÁRVA tart.)

Bővebben

Tisztelt Látogatóink!

  Az esztendő utolsó hónapjában az eltelt egy év összegzése mellett már az emlékház következő évi eseményeit, évfordulós rendezvényeit tervezzük.
  Míg a 2014-es esztendőben az 1989-es „nagy temetés” negyedszázados évfordulóján emlékkonferenciával tisztelegtünk mártírjaink emléke előtt  és emlékeztünk a rendszerváltás sorsdöntő napjaira; majd a 100 esztendeje lezajlott  első világháború (a fiatal katona Nagy Imrét is mélyen érintő) eseményeit idéztük meg (sok egyéb rendezvényünk mellett)  –  addig 2015 márciusában a történelmi léptékű 1945-ös földreform, földosztás 70 évfordulójára, s Nagy Imrére, a „földosztó miniszterre” emlékezünk; ősszel pedig a 60 esztendeje született,  1955-ös írók Memorandumának emlékét idézzük meg.
Az idén először hirdettünk történelmi versenyt középiskolás diákoknak Nagy Imre miniszterelnök személyét és korát illetően  –  a szellemi megmérettetés nagy sikerére tekintettel  jövőre, 2015-ben ismét meghirdetjük a versenyt.
  Több, már sokéves múlttal rendelkező, látogatóink számára megszokott eseményünk mellett aktuális programokkal is jelentkezünk a jövő évben is  –  (januárban megújuló) honlapunkon állandó naprakész tájékoztatást nyújtunk előzetesen és beszámoló jelleggel is az emlékházban lezajlott rendezvényeinkről.
Tisztelettel várjuk jövőre új és visszatérő Látogatóinkat is!

Bővebben

„Nagy Imre és kora” történelmi emlékverseny

  November 22-én az emlékházban lezajlott a történelmi verseny, melyet középiskolás diákoknak hirdettünk meg.
Célunk az volt, hogy a tankönyvi alapismereteken túl a diákokban mélyebb és komplexebb kép alakuljon ki Nagy Imre tevékenységéről, az 1956-os forradalomról, valamint a Rákosi- korszakról.
  A verseny két fordulóban zajlott  –  délelőtt írásbeli teszteket töltöttek ki, valamint rövid esszéket írtak, délután pedig zsűrink történész tagjainak szóbeli kérdéseire válaszoltak a versenyzők.
Őket hallgatva megbizonyosodhattunk a verseny céljának teljesüléséről: a felkészülés valóban plusz tudást, érdemi tájékozottságot jelentett a diákok számára. Ők ezentúl az „ötvenes évek”-ről hallva a puszta tényeken túl már a mélyebb összefüggéseket is felismerve alakíthatják ki véleményüket, a múlt és a jelen eseményeihez való viszonyukat, ítéletüket.
Az eredmény gyorsan megszületett, mivel az első három helyezett vitán felül teljesített  –  így elnyerték a sikerüket méltató oklevelet és az értékes ajándékokat is. Gratulálunk!
  Valamennyi résztvevő diák oklevelet és könyvcsomagot kapott; a felkészítő tanárok munkáját is elismerő oklevéllel, valamint a Nagy Imre Alapítvány kiadványaival köszöntük meg.
A diákcsoport és tanáraik is láthatóan jól érezték magukat az emlékházban; mi pedig nagy örömmel bonyolítottuk a versenyt, melyet jövőre is megrendezünk.

Az emlékverseny győztesei:

1. Péczely Petra, ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, Budapest.
Felkészítő tanár: Zsigmond Zsolt

2. Ágoston Henrietta, Dositej Obradovic Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topoly, Szerbia. Felkészítő tanár: Kocsis Éva

3. Kajdy Géza, Arany János Műszaki Szakközépiskola, Budapest.
Felkészítő tanár: Czunyi Beatrix.

(3. díj: Amazon Kindle e-book olvasó, 2. díj: Samsung Galaxy Tab S 8.4, 1. díj: iPad Air táblagép)

(Zsűrink tagjai alapítványunk kurátorai voltak:  Baráth Magdolna (az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának osztályvezetője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Történeti Intézetének címzetes docense), Csoma Gyula (az andragógia professzora) és Pótó János (MTA Történettudományi Intézet főmunkatársa, egyetemi tanár)

Bővebben

A magyar ellenállási mozgalmak – szellemi és fegyveres ellenállás 1944

  A Bibó István Közéleti Társasággal közösen rendezett emlékezésünk sok érdeklődőt vonzott. Az előadások  (a már ismert tényeken túl) számos újdonságot is elénk tártak, a legújabb kutatások fényében bepillanthattunk a legendák és mítoszok mögé is. A színvonalas előadások jóvoltából ismét bebizonyosodott,  milyen sokszínű a társadalom és annak reakciói, hogy az embert próbáló időkben mennyire különbözőek a helyzetekre adott válaszok, elkötelezettségek, s hogy a végzetes háborús években számosan voltak (a politikai paletta minden oldalán), akik emberséggel helytálltak Magyarországon.
  Jó beszélgetés alakult ki rendezvényünk végén: hozzászólóink érdekes, egyedi történeteket illesztettek a történész, irodalmár előadók már elhangzott anyagához. Tanulságokkal is szolgáló, fontos esemény volt ez az emlékházban.

Meghívó a magyar ellenállási mozgalomra emlékező rendezvényünkre

MEGHÍVÓ


A Nagy Imre Alapítvány és a
Bibó István Közéleti Társaság
meghívja Önt és barátait

2014 november 17-én hétfőn du. 4 órára
a Nagy Imre Emlékházba (Bp., II. ker. Orsó utca 43.)

a
második világháborús magyar ellenállási mozgalomra
emlékező rendezvényünkre.

Az idén 70 esztendeje, hogy 1944 november 5-én
Bajcsy-Zsilinszyky Endrét és társait letartóztatták,
bíróság elé állították és kivégezték.
Fejet hajtunk erkölcsi szilárdságuk, emberi nagyságuk,
hazafiságuk példája előtt.

*
Program:

Jánosi Katalin köszöntője után

Márton László:„Az ellenállás és akiknek nem kell...”
Pomogáts Béla:„A szellemi ellenállás”
Ungváry Krisztián:„A fegyveres ellenállás”
Vitányi Iván:„Személyes emlékek az ellenállásról”

Bővebben

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KIEMELT FÉNYKÉPEK