Nagy Imre Emlékház

Híreink

ÜNNEPI NYITVA-TARTÁS

Az emlékház 2018. december 17-től 2019. január 6-ig
ZÁRVA tart.
Áldott, békés Karácsonyt,
szerencsés, boldog Újesztendőt kívánunk
minden kedves Látogatónknak!

Bővebben

Tiltakozás

  A Nagy Imre Alapítvány Kuratóriuma és a Nagy Imre Társaság Elnöksége megdöbbenten értesült arról, hogy a korábbi tiltakozások ellenére Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről – ahol huszonkét éve áll – elszállítják, és a Jászai Mari tér egy pontján állítják fel. A szobor helyére egy, az 1930-as években készült, 1945-ben eltávolított emlékmű másolata kerül, amely az 1919-es vörösterror áldozatainak állított emléket. Egy a magyar történelemben vitathatatlan szerepet játszó személyiség helyére kerül egy mindössze tíz évig ott állt kompozíció, amely úgy emlékeztet 1919 áldozataira, hogy a fehérterror során életüket vesztőket meg sem említi.
  Nagy Imre életének sorsfordító, történelmi pillanatai – a földosztás, az 1953-as enyhülés kormányprogramja és az 1956-os forradalom – mind a Parlamenthez kapcsolódnak. Mártíriuma összekapcsolja alakját Batthyány Lajos 1848-as miniszterelnökével. A szobor – nem véletlenül, a felállítók és az alkotó közös terve alapján – a Batthyány-örökmécses és az Országház „tengelyén”, azoktól szinte egyenlő „látótávolságra” helyezkedik el. Nagy Imre ércalakja a Kossuth téren át a Parlamentre tekint, a magyar szabadság és demokrácia szimbolikus tereire. Mindez szerves része a szobor jelentésének, amit most szűk látókörű formális okokból akarnak felcserélni egy emlékezetpolitikai, művészi és városképi szempontból egyaránt kétes emlékműre.
A Nagy Imre Alapítvány Kuratóriuma és a Nagy Imre Társaság Elnöksége tiltakozik Nagy Imre szobrának áthelyezése ellen és követeli, hogy azt hagyják meg jelenlegi helyén.

Budapest, 2018. december 13.

Bővebben

KÖNYVBEMUTATÓ

   A Magyar Nemzeti Levéltár Lovag-terme (részben még folyosója is) megtelt érdeklődőkkel „Nagy Imre első kormányának minisztertanácsi jegyzőkönyvei” című, a Levéltárral közös kiadású dokumentumkötetünk, forráskiadványunk bemutatóján.
   A Magyar Nemzeti Levéltár részéről Germuska Pál főosztályvezető köszöntötte a megjelenteket. Jánosi Katalin a Nagy Imre Alapítvány részéről mondott köszönetet a történész szerkesztőknek Baráth Magdolnának és Gecsényi Lajosnak, valamint Török Gyöngyvérnek a szöveg gondozásáért, a mutatókért, és Molnár Iscsu István grafikusnak a több mint 1000 oldal nyomda alá szerkesztéséért-tervezéséért. Alapítványunk alapítója röviden méltatta nagyapja első miniszterelnökségének jelentőségét és felidézte a korszak emberi hatását és emlékeit is.
   Rainer M. János történész mélyrehatóan elemezte a mártír miniszterelnök első kormányzásának időszakát, bemutatva pro és kontra az okokat, hatásokat, megvalósult és elmaradt eredményeket, s összegezte a periódus jelentőségét;  Feitl István történész részletekbe menően elemezte magát a kiadványt, megmutatva annak felhasználó-barát megoldásait is, de mindennek kapcsán messzebbre vivő, elgondolkodtató megjegyzéseket is fűzött az „új szakasz” időszakához.
   Végül Kende Péter a Nagy Imre Alapítvány elnöke újra kiemelte Baráth Magdolna és Gecsényi Lajos több mint három éve tartó, olykor heroikus munkáját – a könyvbemutató résztvevői tapssal köszöntötték a történészeket.
   A Nagy Imre Alapítvány elkötelezett a kutatómunka folytatására. Szándékaink szerint pár éven belül az első Nagy Imre-kormány üléseinek teljes jegyzőkönyvi anyaga (a még kutatásra és szerkesztésre váró II. kötet is) kiadásra, megjelenésre fog kerülni.

Bővebben

VAJDASÁGIAK JUTALOM-KIRÁNDULÁSA

A vajdasági '56os műhely nevű civil szervezet által diákoknak kiírt "Nagy Imre és kora" történelemverseny győzteseinek és résztvevőinek látogatása az emlékházban.

Bővebben

Meghívó

A Nagy Imre Alapítvány
és a Magyar Nemzeti Levéltár
tisztelettel meghívja Önt

2018. december 4-én (kedden)
16:00 órai kezdettel

Nagy Imre első kormányának
minisztertanácsi jegyzőkönyvei
I. kötetének (1953. július 10 - 1954. január 15.)
Szerkesztette: Baráth Magdolna és Gecsényi Lajos

bemutatójára.

Bevezető előadás:Rainer M. János:
Nagy Imre első miniszterelnöksége
A kötetet Feitl István mutatja be.

A   B E M U T A T Ó   H E L Y S Z Í N E :
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára
Lovagterem, 1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.

A kiadvány a helyszínen megvásárolható.
A rendezvényen hang- és képfelvétel készül.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bővebben

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KIEMELT FÉNYKÉPEK