Nagy Imre Emlékház

IDÉN ÚJRA NAGY IMRE ÉS KORA TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY

Kedves középiskolás Diákok!

A Nagy Imre Alapítvány idén is meghirdeti a Nagy Imre és kora történelmi emlékversenyt. A kezdeményezés sikerére való tekintettel ismét lehetőség nyílik számotokra, hogy tudásotokat próbára tegyétek. A győztesek az erkölcsi dicsőségen túl értékes technikai eszközöket nyerhetnek, amelyek használatával tovább mélyíthetik a történelemről és a világról meglévő ismereteiket.

Érdekel a II. világháború utáni magyar történelem? A kommunista párt hatalomra kerülése, a személyi kultusz, az ÁVH működése, az 1956-os forradalom története? Együtt jobban megy a történelemtanulás? Kipróbálnátok a történelemtudásotokat az érettségi előtt? Akkor ez a verseny Nektek szól!

Miért jelentkezz a versenyre?
A Nagy Imre Alapítvány és Emlékház 2003 óta foglalkozik Nagy Imre miniszterelnök életének, az 1956-os forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepének a fiatal generációkkal való megismertetésével.
Célunk, hogy kiállításunk és a honlapunkon található egyéb források segítségével a tankönyvi alapismereteken túlmutató, mélyebb és átfogóbb képet adjunk Nagy Imre tevékenységéről, az 1956-os forradalomról valamint a Rákosi- és Kádár-korszakról.

Kik jelentkezhetnek?
A versenyre 3 fős, középiskolásokból álló csapatok jelentkezését várjuk.

A verseny menete:
A verseny két fordulóban zajlik. Az első fordulóban egy előre meghatározott témáról kell írásbeli dolgozatot benyújtani 2017. október 31-ig. A továbbjutó csapatoknak a Nagy Imre Emlékházban (1026 Budapest, Orsó u. 43.) rendezzük meg a döntőt 2017. november második felében.
A verseny győztesei értékes jutalomban részesülnek.
Jelentkezni a honlapunkon és facebook oldalunkon letölthető űrlap kitöltésével és beküldésével lehet 2017. október 1-ig.
Az írásbeli feladat témakörét a jelentkezést követően közöljük.
A kitöltött űrlapokat a tanulmanyiverseny@nagyimrealapitvany.hu email címre várjuk.

Bővebben

MEGHÍVÓ

A Kulturális Örökség Napjai keretében
a Nagy Imre Emlékház tisztelettel meghívja Önt és kedves barátait
a Nagy Imre Emlékházba (1026 Budapest, Orsó u. 43.)
2017. szeptember 16-án (szombaton) 10 órára
az Emlékház Bauhaus villában című programra.


PROGRAM:

Rajk László
Bauhausról szóló előadása után

Fodor Fanni tárja fel a Kozma Lajos által tervezett villa történetét
és lakóinak sorsát.

Ezt követően Pótó János mutatja be az emlékház kiállítását és az épületet.
 
*
Részvételi szándékukat kérjük, előzetesen jelezzék válaszlevélben, vagy az Emlékház
06-1-392-5011 -es telefonszámának 103-as mellékén.

Bővebben

ŐSZI BEKÖSZÖNTÉS

    Szeptember 4. hétfőtől újra a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Tisztelt Látogatóinkat, az érdeklődőket, tanulni, emlékezni, tisztelegni vágyókat az Emlékházban.

    Köszöntjük Önöket az őszi múzeumi szezonban, és reméljük, hogy ismét megtisztelnek bennünket látogatásaikkal, figyelmükkel, várjuk a csoportos és egyéni, az új és a visszatérő látogatókat állandó kiállításunkon.

    Felhívjuk az új érdeklődők figyelmét, hogy (miután Nagy Imre az 1956-os forradalom miniszterelnöke is volt) kiállításunk névadónk (hazánk kétszeres miniszterelnöke) életének és Magyarország 100 évnyi történelmének bemutatása mellett tavaly óta az 1956 forradalom és szabadságharc teljes történetét – mély részletességgel egy interaktív asztalon, s koncentráltabb áttekintéssel egy tablókiállításon – is bemutatjuk.

Az emlékház őszi eseményei a következőképpen alakulnak:
  - Szeptember 16. szombat de. 10 órakor a Kulturális Örökség Napjai keretében az „Emlékház Bauhaus villában” címmel tartjuk programunkat, merre küldjük meghívóinkat, illetve honlapunkon azt szokásosan előre közzé tesszük, ismertetjük.
  - Nemzeti gyásznapunkon október 6. pénteken délután 1848-1949-es forradalmunkra s a rákövetkező megtorlásra emlékezünk dr. Hermann Róbert történész előadásával.
  - Nemzeti ünnepünkön október 23. hétfőn délután koszorúzunk az emlékház kertjében álló, tavaly avatott emlékjelnél, majd megemlékezünk az 1956-os forradalomról – a programról előzetesen tájékoztatjuk Önöket.
  - Október végén szokás szerint részt veszünk a Múzeumok Őszi Fesztiválján is; pontos időpont és program honlapunkon elérhető lesz.
  - Novemberben ismét megrendezzük a kétfordulós „Nagy Imre és kora” történelmi tanulmányi versenyt középiskolás diákjainknak, melynek menete a szokásos rendben zajlik majd – honlapunkon (és a középiskoláknak kiküldött Verseny-felhívásban) pontos leírásban jelezzük a tennivalókat, témákat, a verseny időpontjait.

    Az érdeklődők honlapunkon mindig előre tájékozódhatnak további programjainkról is, mivel előzetesen közzé tesszük eseményeink részletes és pontos meghívóját, a helyszínen készült video-felvételeket pedig rövid határidővel nyilvánossá tesszük médiafelületünkön ugyanitt.

    Tartalmas, értékes látogatásokat, programokat kívánva várjuk Tisztelt Látogatóinkat!

 
E. Lessing osztrák fotoművész felvétele 1956. augusztusának legvégén készült az akkor belső száműzetésben élő volt miniszterelnökről,s a mosolygós Nagy Imre-portrék sorában az utolsó fotók egyike.


Ez a felvétel 1956. október 22-én a badacsonytomaji szüreten készült, ahová Nagy Imre az ott gazdálkodó Zabó-család meghívására érkezett.
(Fotó: Kotnyek Antal)

Bővebben

Nyitvatartás

Emlékházunk
augusztus 1-től szeptember 1-ig
zárva tart

Szeptember 4-től a szokásos nyitvatartással
várjuk Kedves Látogatóinkat

Bővebben

64 ESZTENDEJE HANGZOTT EL NAGY IMRE KORMÁNYPROGRAMJA A PARLAMENTBEN

1953. július 4-től Nagy Imre az ország miniszterelnöke. Kormányprogramját ismertető (a magyar politikai média első nagy hatású eseményeként nyilvántartott) parlamenti beszéde -- melyet a rádió este felvételről közvetített, s amelyet a napközbeni hírek keltette várakozás következtében országosan tömegek hallgattak – a kortársak visszaemlékezései szerint is hihetetlenül felszabadító hatású volt.

NAGY IMRE PROGRAMJA, KORMÁNYÁNAK INTÉZKEDÉSEI:
- Internálások, kitelepítések megszüntetése.
- Munkatáborok (pl. recski tábor) bezárása.
- Július 26-án közkegyelmi rendelet érvénybe léptetése (750 ezer embert érintett pozitívan).
- A rendőrbíráskodás intézményének eltörlése; jogállamiság visszaállítása.
- ÁVH belügyminisztériumi felügyelet alá rendelése, hatósági erőszak megfékezése. (1956-ban végül Nagy Imre, a forradalom miniszterelnöke szüntette meg az ÁVH-t.)
- Koncepciós politikai perek felülvizsgálatának elindítása, az ártatlanul elítéltek vagy kivégzettek rehabilitálása.
- Kuláklista megszüntetése, a beszolgáltatási hátralékok eltörlése.
- Tsz-ek feloszlatásának, a kilépés lehetőségének biztosítása, begyűjtési terhek jelentős csökkentése.
- Egyéni gazdaságok állami, intézményes támogatása (kölcsön, munkaeszköz, vetőmag).
- Nehézipar erőltetett fejlesztésének leállítása.
- Életszínvonal javítása – az élelmiszerek, közszükségleti cikkek árát jelentősen csökkentik, a béreket növelik.
- Mezőgazdaság és könnyűipar fejlesztésének elősegítése.
- Magánkisipar és -kereskedelem engedélyezése, állami támogatása (áru- és anyagvásárlás, hitel).
- Vallási tolerancia életbe léptetése – október 17-én lezajlik Nagy Imre és a Magyar Katolikus Püspöki kar találkozója.
„A kormány egész tevékenységében az Alkotmányban lerögzített jogrend és törvényesség alapján áll.” „A törvényesség megszilárdítása a kormány egyik legsürgetőbb feladata” – áll a kormányprogramban.
E határozatok nagyrészt megvalósultak, hihetetlenül népszerűvé téve Nagy Imrét az egyszerű magyar nép s az igazságra fogékony értelmiség körében. Az országban szabadabbá, élhetőbbé vált az élet. Nagy Imre (akire a világ 1953 nyarán figyelt fel) ekkor foglalta el meghatározó helyét a magyar társadalom tudatában és emlékezetében, a „földosztó miniszter” ismét történelmi feladatban teljesedhetett ki. Amikor 1955-ben programjának visszafogását, megváltoztatását követelték tőle, erre Nagy nem volt hajlandó – emiatt állásából elmozdították, nyugdíjazták, a pártból kitárták, nézeteit, írásai, még barátait, rokonait is üldözni kezdték, őt magát lakásán megfigyelték. A Rákosi diktatúra visszatért, de 1956 októberében a MEFESZ pontjai, követelései („Nagy Imre elvtárs vezetésével alakuljon át a kormány!”), valamint az október 23-án a Parlamentnél tüntető tömeg („Nagy Imrét a kormányba!”) az 1953-as programra emlékezve követelte az akkor már másfél éve „bukott” miniszterelnök ismételten kormányfővé való kinevezését.

Bővebben

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA