Nagy Imre Emlékház

Híreink

Megemlékezés

  Alapítónk, Nagy Erzsébet emlékkönyvében szereplő interjúk újságíróit és a baráti visszaemlékezések íróit  láttuk vendégül az Emlékházban, akiknek a kellemes beszélgetés és múltidézés után átnyújtottunk egy-egy kötetet köszönetképpen.

Bővebben

A Balassi Intézet látogatása

A Balassi Intézetben meghirdetett Magyarság-ismeret című kurzus keretében az Intézet hallgatói minden szemeszter végén ellátogatnak az Emlékházba...

Bővebben

Alapítónk, Nagy Erzsébet közéleti emlékkönyvének bemutatója

A Nagy Imre Alapítvány közéleti emlékkönyvet jelentetett meg alapítója, Nagy Erzsébet (Nagy Imre mártír miniszterelnök leányának) emlékére - születésének 85-ik, halálának 5-ik évfordulójára. A kötetet Jánosi Katalin és prof. Csoma Gyula szerkesztette.
Pár (eddig még nem publikált) igen érdekes, személyes dokumentum és fotó mellett Nagy Erzsébet rendszerváltáskori eleven, nagy érdeklődésre számot tartó és kiváltó szerepléseinek számos írásos emléke, riportja, interjúja, cikke jelenik meg a könyvben - a (kevés) jó barát visszaemlékezése és egy, a korszakot mélyen feltáró, kiváló tanulmány mellett. A nem túl sok, de fontos közéleti (MTI) fénykép is igazolja - a mára szinte elfeledett asszony egy negyedszázada a közélet és a politikai események jelentős résztvevője volt. Most közre adott gondolatai az utókor számára is fontos, megszívlelendő üzeneteket hordoznak.
A Nagy Imre Alapítvány tisztelettel őrzi alapítója, Nagy Erzsébet emlékét.
Az emlékkönyvet a 20 esztendeje szintén általa alapított országos Nagy Imre Társaság évfordulós megemlékezésén, a Magyar Nemzeti Múzeumban mutattuk be.

Bővebben

Dél-Afrikai Köztársaság nagykövet látogatása

November 15-én Takalani Netshitenzhe asszony, a Dél-Afrikai Köztársaság nagykövete látogatott el hozzánk. Nagy érdeklődéssel tekintette meg a kiállítást és Nagy Imre miniszterelnök dolgozószobáját. Ezt követően arról érdeklődött, hogy jelenleg a fiatalok mennyire ismerik az 1956-os forradalom eseményeit, és főként mit tudnak Nagy Imre miniszterelnök személyéről, életútjáról? A nagykövet asszony maga is kiemelte, mennyire fontos a múlt megismertetése a fiatalabb generációkkal és örömmel konstatálta, interaktív történelemóráinkkal és egyéb eszközök segítségével igyekszünk  maximálisan eleget tenni vállalt feladatunknak.

Bővebben

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KIEMELT FÉNYKÉPEK