Nagy Imre Emlékház

Híreink

KARÁCSONY

KARACSONY

VEZÉRLŐ CSILLAGOM – NAGY ERZSÉBET EMLÉKEZÉSE
„Apámnak nem sok boldog karácsony adatott. Bizonyára volt gyerekkorában, ám nem mesélt róla soha. Emlékezetemben egyetlen felhőtlen karácsony él, 1953 karácsonya.    
         Sztálin meghalt, egy vészkorszak véget ért. Apám meghirdette a kormányprogramot, hozzálátott a reformok végrehajtásához. Rengeteget dolgozott otthon is. Fegyelmezett egyéniségéből egyre inkább áradt a nyugalom, a derű, a huncut humor, az életöröm. Egész lényét átjárta a bizalom, hogy most valóban tehet valamit a hazájáért, a terror áldozataiért, a jogtalanul elhurcoltakért és elítéltekért, a kitelepítettekért, a jobb életért, az írott és az elhangzó gondolat szabadságáért. Miniszterelnök volt. Bízott a tapasztalataiban, az elgondolásaiban, a tetterejében. Bízott a jövőben.
         Ez a varázs adta meg annak a karácsonynak számomra máig feledhetetlen hangulatát. Együtt volt a család. Ez önmagában nagy szó volt, igen kevésszer esett meg a mi életünkben. Velünk volt Ómama, mosolya maga volt a szeretet, ahogy a fiára, ahogy valamennyiünkre nézett. Ott volt édesanyám, apám mindenben elválaszthatatlan társa. Ott volt első férjem, Jánosi Ferenc, teli hittel és odaadással apám és egész családja iránt. Ott voltak gyermekeink, Ferkó és Kati, a két unoka, akiket apám igazi nagyapaként mindennel elhalmozott.
         Jó, hogy leírhatom: most is magam előtt látom apámat, Nagy Imrét, a boldog embert, aki az élet egyik legnagyobb adományának tartotta a meleg családi otthont. A családja és a még nagyobb család, a hazája volt számára mindig a fontos....

1950fortepan 74219

Bővebben

ELŐADÁS ÉS SORSOLÁS

Év végi utolsó video-előadásunkat Szakolczai Attila térténész-levéltáros tartotta a november 4-i szovjet attak utáni féktelen terrorról, melynek bárki áldozatul eshetett („Ávós világ Magyarországon a forradalom leverése után”). A történész által ismertetett esetek kegyetlenségükkel és kiszámíthatatlanságukkal is megdöbbentették nézőinket.
Az előadás megtekinthető a Nagy Imre Emlékház facebook oldalán.

01

   Majd a több fordulós történelmi játék nyerteseit sorsolta ki Fodor Fanni történész-muzeológus munkatársunk.

02

A nyertesek a nemrég megjelent „A magyar nép védelmében” című könyvet kapták ajándékba – mely Nagy Imre eleddig hazájában ismeretlen 1955-56-os rendszerkritikáit tartalmazza –, s a könyv mellé ünnepi édességet.

03

Karácsonyi nyereményjátékunk nyertesei: Nagy Magdolna, Sándor Mari, Hunyadi Leonidász, Molnár Péter, Kovács Kitti, Ignáth Dorina, Dobosi György, Horváth Péter, Szőts Dávid. Gratulálunk! A nyereményeket személyesen, vagy postán juttatjuk el kedves nyerteseinknek.

   Megköszönve egész éves figyelmüket kérjük (hogy facebook-oldalunkat is figyelve) tartsanak velünk az ünnepi időszakban és jövőre is! Egészséges, békés családi karácsonyt, sikeres, boldog újesztendőt kívánunk!

🎥 Facebook Online Előadás 🎥

Tisztelettel meghívjuk
2020. december 11-én (pénteken)
16 órai kezdettel
A Nagy Imre Emlékház Facebook oldalán megtekinthető
Online eseményünkre
ElvalasztoMeghivohoz
P R O G R A M
ElvalasztoMeghivohoz
Szakolczai Attila történész
„Ávós világ a forradalom után” címmel tart előadást

Az 1956-os forradalom leverése után olyan erőszak árasztotta el az országot, amelyről utóbb Kádár is azt mondta, hogy olyan még Rákosi idejében sem volt. A féktelen terror nem csak az "ellenforradalmárnak" tekintetteket sújtotta, annak bárki áldozatául eshetett. Az előadás a megtorlás ezen törvénytelen szakaszának halálos áldozatairól kínál információkat.

2020 11 26

Szántó László köszöntése

Egykori kurátor társunkat, Szántó Lászlót köszöntöttük a Somogy Megyei Levéltár által szervezett videokonferencián.
A neves történészek előadásai után a Nagy Imre Alapítvány nevében Jánosi Katalin kurátor köszöntötte az ünnepeltet, kívánva hosszú sikeres munkás életet.

SzantoLaszlo75 2

🎥 Facebook Online Előadás 🎥

Tisztelettel meghívjuk
2020. november 19-én (csütörtökön)
16 órai kezdettel
A Nagy Imre Emlékház Facebook oldalunkon megtekinthető
Online eseményünkre
ElvalasztoMeghivohoz
P R O G R A M
ElvalasztoMeghivohoz
Standeinsky Éva történész
„Forradalmi szervek - önigazgatás 1956-ban” címmel tart előadást

Az 1956-os forradalom idején a közvetlen demokráciának számos megjelenési formája volt. A leggyakoribb elnevezések: forradalmi bizottság, nemzeti bizottság, munkástanács, nemzeti tanács. Hogyan jöttek létre, milyen feladatokat láttak el a különböző elnevezésű forradalmi szervek? Miért és hogyan változtak a települési, a munkahelyi és a területi önigazgató szervek a forradalom két hetében, valamint november 4-e után? Ezekre és más érdekes kérdésekre ad választ Standeisky Éva történésznek a forradalom alatti és utáni önigazgatási formákról szóló előadása.

ELHUNYT MÉRAY TIBOR (1924-2020)

Szomorúan adunk hírt arról, hogy 2020. november 12-én 96 évesen Párizsban elhunyt Méray Tibor Kossuth-díjas író, újságíró. Nevéhez fűződik az első Nagy Imre életét feldolgozó kötet, amely 1959-ben jelent meg „Nagy Imre élete és halála” címen New Yorkban. A párizsi Irodalmi Újság egykori szerkesztőjeként, majd a Nagy Imre Alapítvány kuratóriumának kezdettől jelen lévő tagjaként éveken át segítette Nagy Imre emlékének méltó megőrzését, ápolását. Emlékét megőrizzük.
Az alábbi videón Rainer M. János beszélget Méray Tiborral a Nagy Imre Emlékházba

 MT

BEZÁR AZ EMLÉKHÁZ

Értesítjük tisztelt Látogatóinkat,
hogy a hatályos egészségügyi szabályok értelmében az Emlékházat

2020. NOVEMBER 10-TŐL 30 napra
ZÁRVA TARTJUK.
Az online közvetítéseket folytatjuk,
melyekre az események közeledtével külön posztban is felhívjuk figyelmüket.
Megértésüket köszönjük.

Múzeum másképp

A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium diákjainak látogatása

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA