Nagy Imre Emlékház

Híreink

„Nagy Imre és kora” történelmi emlékverseny

  November 22-én az emlékházban lezajlott a történelmi verseny, melyet középiskolás diákoknak hirdettünk meg.
Célunk az volt, hogy a tankönyvi alapismereteken túl a diákokban mélyebb és komplexebb kép alakuljon ki Nagy Imre tevékenységéről, az 1956-os forradalomról, valamint a Rákosi- korszakról.
  A verseny két fordulóban zajlott  –  délelőtt írásbeli teszteket töltöttek ki, valamint rövid esszéket írtak, délután pedig zsűrink történész tagjainak szóbeli kérdéseire válaszoltak a versenyzők.
Őket hallgatva megbizonyosodhattunk a verseny céljának teljesüléséről: a felkészülés valóban plusz tudást, érdemi tájékozottságot jelentett a diákok számára. Ők ezentúl az „ötvenes évek”-ről hallva a puszta tényeken túl már a mélyebb összefüggéseket is felismerve alakíthatják ki véleményüket, a múlt és a jelen eseményeihez való viszonyukat, ítéletüket.
Az eredmény gyorsan megszületett, mivel az első három helyezett vitán felül teljesített  –  így elnyerték a sikerüket méltató oklevelet és az értékes ajándékokat is. Gratulálunk!
  Valamennyi résztvevő diák oklevelet és könyvcsomagot kapott; a felkészítő tanárok munkáját is elismerő oklevéllel, valamint a Nagy Imre Alapítvány kiadványaival köszöntük meg.
A diákcsoport és tanáraik is láthatóan jól érezték magukat az emlékházban; mi pedig nagy örömmel bonyolítottuk a versenyt, melyet jövőre is megrendezünk.

Az emlékverseny győztesei:

1. Péczely Petra, ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, Budapest.
Felkészítő tanár: Zsigmond Zsolt

2. Ágoston Henrietta, Dositej Obradovic Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topoly, Szerbia. Felkészítő tanár: Kocsis Éva

3. Kajdy Géza, Arany János Műszaki Szakközépiskola, Budapest.
Felkészítő tanár: Czunyi Beatrix.

(3. díj: Amazon Kindle e-book olvasó, 2. díj: Samsung Galaxy Tab S 8.4, 1. díj: iPad Air táblagép)

(Zsűrink tagjai alapítványunk kurátorai voltak:  Baráth Magdolna (az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának osztályvezetője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Történeti Intézetének címzetes docense), Csoma Gyula (az andragógia professzora) és Pótó János (MTA Történettudományi Intézet főmunkatársa, egyetemi tanár)

 

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KIEMELT FÉNYKÉPEK