Nagy Imre Emlékház

Híreink

A fordulat napja

1989 – 2014

A fordulat napja: 1989. június 16.

Huszonöt esztendeje került sor Nagy Imre miniszterelnök és társai temetésére.

    A 2014-es esztendő jelentős évfordulót hoz a magyar társadalom, a Nagy Imre Emlékház és Alapítvány életében. Huszonöt esztendeje, hogy 1989. június 16-án sor került a diktatúra által kivégeztetett, 3 évtizedig jeltelen sírban elhantolt mártírok nyilvános tiszteletadással lezajlott temetésére, ami egyben a múlt rendszer bukásának, szimbolikus temetésének napjává lett.
    Ez a nap fordulópontot jelentett Magyarország történetében. Amíg az addig fennálló rendszer legitimitását 1956 forradalmának tagadása, vértanúinak hazaárulókként történő megbélyegzése, nevük tabuként való elhallgatása jelentette - a rendszerváltás révén újjászületett magyar állam
1956 forradalmának és szabadságharcának s a mártírok hazáért való önfeláldozásának elismerésén alapul.
    Kitüntetett nap ez hazánk történelmében: a közemlékezet 1989. június 16-ához köti Magyarország jelképes újjászületését. Felidézve e gyásznapot egy olyan katartikus közösségi élmény tárul elénk, melyre alig találunk példát történelmünkben. Százezrek gyűltek össze a budapesti Hősök terén, hogy tanúságot tegyenek 1956 forradalma mellett s a nemzeti emlékezetbe emelve a mártírok nevét, hitet tegyenek vértanúságuk, a hazáért hozott áldozatuk mellett. Százezrek hozták el virágaikat és végre nyilvánosan, közösen átélhető gyászukat az áldozatok koporsóihoz. Három évtizednyi bénult csend után közösen, együtt hallgattuk meg a kivégzettek hosszú névsorát;  a több száz áldozat neve tisztán, szabadon szállt a tér felett.
    Mártírjaink koporsói egy új magyar pantheonba, a Rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájában kerültek végső nyughelyükre az egész nemzetet megrázó gyászszertartás és beszédek elhangzása után. A 301-es parcella földje - amely évtizedekig volt szó szerint és átvitt értelemben is Isten háta mögötti hely - virágokkal borítva, könnyekkel, tisztelgéssel és imával kísért  gyász-szertartás keretében fogadta ismét magába feledhetetlen halottaink meggyötört testét, s hirdeti e naptól az ott nyugvók vértanúságát, hazához való feltétlen hűségét, emberi nagyságuk példáját.

    A Nagy Imre Alapítvány és Emlékház 2014-ben kitüntetetten foglalkozik e kiemelkedő
évfordulóval – honlapunkon tájékozódhatnak rendezvényeinkről, emlékezéseinkről, melyekre
tisztelettel várjuk Önöket.
    *Iskolás látogató csoportjainknak (telefonos jelzésre, kérésre) tematikus foglalkozást, részletes
tájékoztatást is tartunk.
    * Fotogalériánkban a jeles nap képeit tekinthetik meg Prohászka Imre fotóművész, a Magyar Nemzeti Múzeum Fényképtár és az MTI Fotoarchívum képein.

 

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KIEMELT FÉNYKÉPEK