Nagy Imre Emlékház

Híreink

ŐSZI BEKÖSZÖNTÉS

    Szeptember 4. hétfőtől újra a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Tisztelt Látogatóinkat, az érdeklődőket, tanulni, emlékezni, tisztelegni vágyókat az Emlékházban.

    Köszöntjük Önöket az őszi múzeumi szezonban, és reméljük, hogy ismét megtisztelnek bennünket látogatásaikkal, figyelmükkel, várjuk a csoportos és egyéni, az új és a visszatérő látogatókat állandó kiállításunkon.

    Felhívjuk az új érdeklődők figyelmét, hogy (miután Nagy Imre az 1956-os forradalom miniszterelnöke is volt) kiállításunk névadónk (hazánk kétszeres miniszterelnöke) életének és Magyarország 100 évnyi történelmének bemutatása mellett tavaly óta az 1956 forradalom és szabadságharc teljes történetét – mély részletességgel egy interaktív asztalon, s koncentráltabb áttekintéssel egy tablókiállításon – is bemutatjuk.

Az emlékház őszi eseményei a következőképpen alakulnak:
  - Szeptember 16. szombat de. 10 órakor a Kulturális Örökség Napjai keretében az „Emlékház Bauhaus villában” címmel tartjuk programunkat, merre küldjük meghívóinkat, illetve honlapunkon azt szokásosan előre közzé tesszük, ismertetjük.
  - Nemzeti gyásznapunkon október 6. pénteken délután 1848-1949-es forradalmunkra s a rákövetkező megtorlásra emlékezünk dr. Hermann Róbert történész előadásával.
  - Nemzeti ünnepünkön október 23. hétfőn délután koszorúzunk az emlékház kertjében álló, tavaly avatott emlékjelnél, majd megemlékezünk az 1956-os forradalomról – a programról előzetesen tájékoztatjuk Önöket.
  - Október végén szokás szerint részt veszünk a Múzeumok Őszi Fesztiválján is; pontos időpont és program honlapunkon elérhető lesz.
  - Novemberben ismét megrendezzük a kétfordulós „Nagy Imre és kora” történelmi tanulmányi versenyt középiskolás diákjainknak, melynek menete a szokásos rendben zajlik majd – honlapunkon (és a középiskoláknak kiküldött Verseny-felhívásban) pontos leírásban jelezzük a tennivalókat, témákat, a verseny időpontjait.

    Az érdeklődők honlapunkon mindig előre tájékozódhatnak további programjainkról is, mivel előzetesen közzé tesszük eseményeink részletes és pontos meghívóját, a helyszínen készült video-felvételeket pedig rövid határidővel nyilvánossá tesszük médiafelületünkön ugyanitt.

    Tartalmas, értékes látogatásokat, programokat kívánva várjuk Tisztelt Látogatóinkat!

 
E. Lessing osztrák fotoművész felvétele 1956. augusztusának legvégén készült az akkor belső száműzetésben élő volt miniszterelnökről,s a mosolygós Nagy Imre-portrék sorában az utolsó fotók egyike.


Ez a felvétel 1956. október 22-én a badacsonytomaji szüreten készült, ahová Nagy Imre az ott gazdálkodó Zabó-család meghívására érkezett.
(Fotó: Kotnyek Antal)

 

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA