Nagy Imre Emlékház

Híreink

  A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében „Nézőpontok” címmel tartottunk történészi előadást és rendhagyó tárlatvezetést tartalmazó szombat délelőtti programot látogatóinknak.
  Emlékház-igazgatónk, Pótó János (aki történészi alapállásból természetesen az objektív szempontokat képviselte a rendezvényen) Nagy Imre kétszeres miniszterelnök 1953-as és 1956-os államférfiúi teljesítményét is értékelte, felvázolva az addig vezető egyéni-, eszme- és mozgalomtörténeti utat is. Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája pedig (magától értetődően a szubjektív szempontokat előtérbe helyezve) nemcsak a ház és a kiállítás történetét ismertette vendégeinkkel, de számtalan családi emléket, epizódot elevenített fel, s emberi nézőpontból próbált rávilágítani Nagy Imre életútjának egyes kiemelt eseményére. Mindezeken túl sikert aratott az 1956-os forradalom és szabadságharc komplex történetét sűrítetten, fotókkal megjelenítő időszaki kamarakiállításunk és legújabb, az állandó tárlatunkon szereplő interaktív asztalunk, amely szintén e téma mély, részletes feldolgozása. Végül lehetőség adódott kérdések megválaszolására, beszélgetésre is. Tapasztalatunk szerint a programnak ez a (személyes közvetlenséget előtérbe helyező) része is rendkívül fontos a történelmi ismeretek terjesztésére, a mártír miniszterelnök életével kapcsolatos tévhitek eloszlatására, a félreértések tisztázására – feladataink és küldetésünk teljesítésére, megvalósítására.
  Emlékházunk először szerepelt az őszi fesztiválon. Az első alkalom ellenére nagy érdeklődésre való tekintettel mindenképpen szeretnénk jövőre is részt venni a programon, amely kiemelt lehetőséget biztosít számunkra.

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KIEMELT FÉNYKÉPEK