Nagy Imre Emlékház

TISZTELT LÁTOGATÓINK!

Szeptember 1-től ismét a szokásos látogatási időben fogadjuk az érdeklődőket, tanulni, emlékezni, tisztelegni vágyókat az Emlékházban.

  A 2016-os esztendő kiemelten fontos év az Emlékház és a Nagy Imre Alapítvány számára. Nyáron, június 6-án emlékeztünk meg Nagy Imre, Magyarország kétszeres miniszterelnöke, az 1956-os forradalom mártír miniszterelnöke születésének 120. évfordulójáról, s közeleg az emlékév ősze, nemzeti ünnepünk október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának ünnepe. A forradalom és szabadságharc kiemelten jeles eseménye a magyar történelemnek, amely nem képzelhető el Nagy Imre, a forradalom miniszterelnöke nélkül, s amely nélkül maga Nagy Imre sem lenne, lehetne az, akivé vált történelmünkben. A mártír miniszterelnök mindhalálig kitartott meggyőződése és elvei, a haza, a forradalom és honfitársai mellett, alakja erkölcsi példává és a nemzethez való hűség szimbólumává vált.

  Nemzeti ünnepünkön az Emlékház kertjében emlékjelet avatunk a forradalom és szabadságharc utáni megtorlások idején kivégzett mártírjaink emlékére, így is demonstrálva a tényt: ők együtt, valamennyien hőseink, mártírjaink, akikre a Nagy Imre Emlékházban mindig kiemelten tisztelegve emlékezünk.

  Az őszi, ünnepi hetekben Alapítványunk ismételten megjelenteti Rainer M. János egykötetes, képanyaggal bőven illusztrált Nagy Imre életrajzát, amely méltán keltheti fel majd a történeti tárgyú könyvek kedvelőinek érdeklődését.

  Az Emlékház állandó kiállításán egy interaktív, a forradalmat és szabadságharcot (világpolitikai és hazai történeti) előzményeivel, napra lebontott részleteivel és következményeivel együtt komplexen bemutató érintőképernyős programmal, a méltó emlékezés jegyében tájékoztatjuk látogatóinkat a történelmi eseményekről és a szereplőkről. Magyarországon egyedülálló, állandó információs forrást biztosítunk így az 1956-os forradalomról, szabadságharcról (melyről egy lényegre törő, hatásos képanyaggal illusztrált, az év során az országot járó tablókiállítást is rendeztünk), s az egész emlékév alatt felkészülten vártuk/várjuk tisztelt látogatóinkat.

  Nagy Imréről a fényképeket 1956 kora őszén Erich Lessing osztrák fotóművész készítette az Orsó utcai villában, ahol akkor az egykori miniszterelnök megfigyelt, minden pozíciójától megfosztott nyugdíjasként élt.

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA