Gyászhír - elhunyt Rajk László

Szomorú kötelességünk hírt adni arról, hogy
2019 szeptember 11-én, életének 71. évében elhunyt

RAJK LÁSZLÓ
Kossuth-díjas építész, díszlettervező,
az egykori demokratikus ellenzék meghatározó tagja,
a Nagy Imre Alapítvány kurátora.


Tervezőként az ő nevéhez kötődik a párizsi Père-Lachaise temetőben Nagy Imre és mártírtársainak szimbolikus síremléke és (Bachmann Gáborral) az 1989. június 16-i Nagy Imre-temetés gigantikus díszletei a Hősök terén. Munkái közül szívünkhöz közel álló és a nagyközönség által kiemelkedőnek ítélt a Nagy Imre Emlékház belső tereinek látványterve, s számunkra értékes volt az alapítványban és az emlékházban végzett kitűnő munkája is. Igaz embernek ismertük, tiszteltük és szerettük őt. Kitüntető volt számunkra, hogy együtt dolgozhattunk vele. Emlékét megőrizzük, szívünkben tovább visszük, a közönségnek tovább adjuk.

         Rajk László édesapját, az azonos nevű egykori kommunista belügyminisztert 1949-ben, a Rákosi-korszak leghíresebb koncepciós perében ítélték halálra, majd kivégezték. Ifj. Rajk László ezután öt évig egy gyermekotthonban nevelkedett, édesanyja csak börtönből való szabadulása utána vehette ismét magához. Édesapjának perét az 1953–55-ös Nagy Imre-kormányban vetette elő és vizsgáltatta ki a későbbi mártír miniszterelnök, aki már félreállított politikusként vett részt Rajk Lászlóék temetésén 1956. október 6-án. 1956-ban, a forradalom leverése után özv. Rajk Lászlóné és ifj. Rajk László Nagy Imrével együtt kerültek romániai deportálásba.
         Hazatérve az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumában, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett tanulmányokat, itt 1972-ben szerzett diplomát, majd tanult a kanadai McGill Universityn is. 1972 és 1975 között a Lakóterv, majd 1976 és 1986 között az Iparterv munkatársa volt mint építész, tagja lett az avantgárd művészeti mozgalomnak is. Dolgozott színdarabok és filmek látványtervezőjeként is, 1989-től díszlettervezőként a Filmgyárban, 1995-től pedig saját vállalkozást vezetett. A Saul fia című, Nemes Jeles László rendezte filmmel az ő látványtervezői munkája is Oscar-díjat kapott. Rajk László volt a Diák-Oscart nyert Ostrom című film látványtervezője is, és Ridley Scott mellett más világhíres rendezőkkel is együtt dolgozott (Jancsó Miklós, Gothár Péter, Costa-Gavras, Tarr Béla stb.) itthon és külföldön egyaránt.
         A rendszerváltó demokratikus ellenzéknek kezdetektől tagja volt, 1980-tól tiltólistára kerül, 1981-től Demszky Gáborral közösen szamizdatok kiadásában és terjesztésében vállalt (nem veszélytelen) szerepet. 1988-ban alapító tagja volt a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, a későbbi SZDSZ-nek, amelynek alapításától tisztségviselője is volt. 1990-ben az SZDSZ színeiben a XIII. kerületből, Budapest 20. választókerületéből egyéni jelöltként került be a parlamentbe, 1994-ben pedig az országos listáról. 1996-ban a Tocsik-ügy miatt lemondott mandátumáról, a pártból több alapítóval közösen 2009-ben lépett ki.
         Építészként nevéhez fűződik többek között a budapesti Lehel téri piac épülete, az Aquincumi Múzeum új épülete és a Corvin Mozi 1990-es évekbeli felújításakor a belsőépítészeti kialakítás. Számos kiállítása nyílt, több saját könyve is megjelent, dolgozott színházaknak, megszámlálhatatlan színmű díszletét tervezte.
         Ifj. Rajk László több más díj és elismerés mellett 1999-ben a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjének lovagja lett, 1993-ban Göncz Árpádtól megkapta a Nagy Imre Emlékplakettet, 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét és a Lengyel Külügyminisztérium és Gdansk városának Szolidaritás Érmét, 2006-ban a Lengyel Köztársaság Érdemrendje Parancsoki Keresztjét, 2007-ben a Pro Urbe Budapest díjat, 2009-ben pedig a Kossuth-díjat és a Húsz éves a Köztársaság Díjat.


*
Ezt a levelet azért küldtük Önnek, mert feliratkozott hírlevelünkre.
Amennyiben úgy gondolja, tévedés történt, vagy nem szeretne további leveleket kapni,
kérjük,  a hírlevélről, ne jelölje vagy helyezze át a levelet a levélszemét mappába.
Annak érdekében, hogy a továbbiakban is időben értesíthessük programjainkról kérjük, adja hozzá ezt az e-mail címet a biztonságos feladókhoz vagy címlistájához.
Amennyiben Gmail szolgáltatást használ, és a levél a Promóciók fülön jelenik meg, kérjük, jelölje be a levélre kattintva, hogy a továbbiakban a leveleket az Elsődleges fülre szeretné megkapni.
Köszönjük!